Voorkom dat je printer huismerk cartridges blokkeert


Met printers komt het net als bij computers wel eens voor dat je een update moet doen. Echter kan het bij deze 'Firmware-updates' voorkomen dat huismerk cartridges niet meer in uw printer werken. Uw printer kan dan een foutmelding geven dat uw cartridges bijvoorbeeld leeg zijn, beschadigd zijn of vervangen moeten worden. De fabrikant van uw printer blokkeert huismerk cartridges expres, zo halen ze uw keuze weg en moet u de originele cartridges kopen. Hierom is het belangrijk dat uw de firmware updates voor uw printer uitschakelt. Op deze manier kunt u gewoon de goedkopere huismerk cartridges blijven gebruiken.

Blijft mijn printer wel werken als ik firmware updates uitschakel?

Om het kort uit te leggen heeft een printer firmware nodig om te kunnen werken. De printer wordt in de fabriek al voorzien van firmware. Deze firmware is al getest en werkt zonder problemen. Het is niet nodig om de firmware updates uit te voeren, omdat de firmware al goed werkt. Maar wat doen firmware updates dan precies? Elk apparaat bevat bugs, dit zijn kleine 'foutjes' in het systeem waardoor uw apparaat soms niet helemaal perfect werkt. Als u een firmware update uitvoert worden bugs verholpen. Aan te raden is dat als u tevreden bent met uw printer dat u het installeren van firmware updates uitschakelt. Zo kunt u blijven profiteren van de huismerk cartridges van FLWR zonder daarvoor kwaliteit in te leveren.

Hoe schakel ik firmware-updates op mijn printer uit?

Wij hebben hieronder een stappenplan in elkaar gezet voor het uitschakelen van firmware updates voor verschillende merken. 

HP firmware-updates uitschakelen

Om voor HP printers firmware-updates uit te schakelen zijn verschillende mogelijkheden. De meest voorkomende is via het HP Updates programma:

Open HP Updates

Klik onderaan op “Instellingen”

Verander de optie bij “Controleren op software-updates op het web:” naar “Nooit” en klik op “OK”

Hiermee word voor de meeste printers de firmware update uitgeschakeld. Let wel op: het is mogelijk dat printers die in het thuisnetwerk (WiFi of bedraad) opgenomen worden zonder tussenkomst van een computer updates installeren. In dat geval moet de updatefunctie uitgeschakeld worden in het instellingenmenu van de printer zelf. Omdat de menu’s per printer kunnen verschillen kun je voor deze printers het best de handleiding raadplegen.

Brother firmware-updates uitschakelen

Brother gebruikt een stukje software dat ze een “Status monitor” noemen. Deze start je op door via het start menu, naar alle programma’s, naar de map “Brother” te gaan. Klik het betreffende printermodel en vervolgens de Status monitor aan.

Klik vervolgens met de rechter-muisknop ergens in de Status monitor en kies voor “Controleren op firmware updates” of “Instellingen software update”. Vervolgens kies je de optie “Geen informatie ontvangen over firmware-updates” (of vergelijkbaar) en klik je daarna op “OK”.

Epson firmware-updates uitschakelen

Voor Epson printers wordt software gebruikt dat zich nestelt in het systeemvak, rechtsonder bij de klok. Zoek een icoontje dat lijkt op een printer en klik er met de rechtermuisknop op. Klik vervolgens “Software Update Instellingen” aan en verander de optie voor controle op nieuwe software naar “Nooit”. Klik daarna op OK.